Let’s Try Again RS 375

Vår fina gamle vän har somnat in ♥

Try blev 21 år gammal och somnade in på kvällen den 15 februari. Vi kollade till alla ponnyer som vanligt på kvällen och Try var inte med de andra. Vi kollade igenom hela vinterhagen och såg att han lagt sig under en gran där han somnat in. Det var riktigt jobbigt, även om vi kanske borde räknat med att vi inte skulle ha så många mer år med honom. Vi har inte riktigt orkat skriva om det, kanske så vill man inte riktigt förstå att han är borta? Att vår familjemedlem inte längre står i hagen och mumsar hö och pratar lite. Det är tomt, vi har ju haft honom sedan han var ett litet föl! Fast att han var så liten så var han ändå en sådan enormt stor personlighet. Jag har tänkt mycket de senaste dagarna på allt som han har gjort för oss, han har verkligen hjälpt oss till att vara där vi är i dag. Jag hoppas så att han är på de evigt gröna ängarna med de andra ponnyerna som lämnat oss.

Följande text skrev vi om Try för nästan precis ett år sedan när vi presenterade alla våra avelshingstar, jag tycker den passar att visas igen.

Try är undan Bianca La Chica Caballo RS 2496 (ELIT), ett av våra fyra stamston. Far är Allright v. Spuitjesdom RS 279 (ELIT). Han har en för oss gedigen stamtavla, han var en absolut topphingst i Holland när han importerades till Sverige och godkändes sedan här. Allright är visad med 44 poäng som högst, hans avkommor är flitigt visade och har stora framgångar. Hans avkommor är belönade med: ELIT 2 st, Super-SUCH 2 st, SUCH: 7 st, avelsdiplom: 7 st, godkänd hingst, 6 st.

Try’s moder, Bianca är AB och ELIT premierad tack vara sin fina nedärvning. Bianca var den första minishetlandsponnyn att köpas in till stuteriet. Ellinor tog kontakt med dåvarande ordförande i SSS styrelse och bad om hjälp att få köpa ett bra välstammat sto till avel. Biancas anlände till stuteriet den 13 december 1990. Bianca var tre år gammal när hon anlände till Sverige. Hos oss fick hon 8 avkommor innan hon hastigt lämnade oss 2003. 6 hingstar och 2 ston lämnade hon. Två av dessa är godkända hingstar, Let’s Try Again RS 375 och Back To Square One RS 395. Ett diplomsto blev det också, I Can’t Believe It! RS 4853. Hon i sin tur är mor till den godkända minihingsten Mission Completed RS 589 och ett diplomsto innan hon själv också rycktes ifrån oss alldeles för tidigt. Bianca var en speciell dam, hon var svartskimmel och blänkte som silver i sommarsolen, hon var ett ledarsto utan dess like. Ett sådant sto som man vill ha som ledarsto. Hon kom in i flocken, höjde på huvudet så var det klart. Hon bråkade aldrig med andra ston utan hade redan talat om vem som var ledaren och hon skötte sin flock exemplariskt. Bianca var också bestämd även mot oss människor, ville hon inte så gjorde hon inte.

Try visades på utställning första gången som föl, 1997, domare var Torsten Jeppson. Han delade ut 39 poäng till Try, det var vi så klart jätteglada för. Try var till salu som föl.  Ett erbjudande om att byta honom mot en boaorm i Norge kom. Som ni förstår så tackade vi nej till den affären.

År 2000 var Try tre år gammal och skulle fara i väg på hingstpremiering. Med sina 79 cm gjorde han något som vi aldrig skulle kunna drömma om hända igen. Han kunde godkännas med de smått otroliga 99889=43 poäng! Och med sådan kritik sedan. Denna lilla herre med så mycket som var rätt! Han var så korrekt. Han åkte på några utställningar den sommaren med fina poäng och titlar med sig hem. Snart lärde han sig, det bästa med att åka på utställning det var att få på sig rosett och vinnartäcke, jo, det är sant, han är bra fåfäng den lilla mannen 😉 2001 var det dags att komma tillbaka som 4-åring på premieringen, körprovet skulle avläggas. Han gjorde det igen, han visades återigen med 43 poäng och gjorde ett körprov utöver det vanliga, han fick 10910810=47 poäng och gensomsnittspoängen blev 9,4, då var det den högsta poängen någonsin som delats ut till någon ponnyras. Men vägen dit var inte helt lätt. Då var momentet ryggning med, Try fattade inte alls varför han skulle backa, i vagn ska vi ju tänka framåt. Så, han la sig ner, med sele och vagn. Där låg han tills vi selat av igen.

2002 for vi till Norge för den internationella utställningen i Seljord, där blev han klassvinnare och fick titeln Over All Mini Champion, lillasyster I Can’t Believe It! Knep reservtiteln.

2003 var det dags för generalmönstring för Shetlandsponnyhingstar. Alla hingstar träffades i två dagar för bedömning i Vetlanda. Han var i sitt esse, han blev utsedd till Bästa Mini och blev Best In Show över alla hingstar som generalmönstrades. Hans poäng blev de smått otroliga 109989=45 poäng! Då grät vi, både mamma och jag. Allt jobb och nervositeten, spänningen som varit i flera veckor, ja månader innan generalmönstringen. Där stod han, en av landets minsta hingstar, med sina 79 cm, och blir den bästa GM hingsten 2003. Det går inte att beskriva i ord hur det känns. Fantastiskt – underbart – helt otroligt! Ja de räcker inte.

Try fick en lång vila från utställningar efter det. 2006 visades han fram igen på ESG (European Shetlandsponny Games) som hölls i Sverige. Där belönades han med guld och blev klassvinnare. I uttagningen om bästa minihingst stod det mellan honom och stallkamraten I Learned From The Best som också tog hem den titeln.

2009 var det dags för generalmönstring igen. Denna gång kunde han belönas med ELIT för sin fantastiska nedärvning. Han hade till och med 2008 betäck 60 st ston, 2 godkända hingstar, 12 diplomston och 11 guldavkommor. Det gav honom 41,7% kvalificerade avkommor. Då var det den högsta procenten bland shetlandsponnyhingstarna.

Try har som ni läst varit otroligt framgångsrik i utställningsringen och i avelsboxen. Han är en liten hingst och desto viktigare är det då att de är sunda rakt igenom med bra skelett och ben, något som vi verkligen försökt bevara i vår avel. Bra ben och rörelser, med djur som har det där lilla extra <3 Try klassas i våra ögon definitivt in där ♥

Try är visad med 9 Championat, 3 BIM, 3 BIS och 2 R-BIS titlar. Han är far till fyra godkända hingstar (Design To Make a Difference RS 448, All At Once RS 429, Limited Edition RS 580 och Top of The World RS 761), 14 diplomston, 4 dubbelguldsston, 1 BRUCH, 7 SUCH och 2 Super-SUCH avkommor.

Try i full fart!

 

Try i sin vår päls.

 

En vanlig syn!

 

Try i höstas!

Den sista bilden jag tog på Try.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePin on Pinterest

Kommentar (3)

  • Birgitta Pettersson Orust| 20 februari, 2018

    Vilken fantastisk hingst och nedärvare. Förstår att det är tungt och tomt efter en sådan personlighet. Er nya hemsida är jättefin.

  • Maja| 29 oktober, 2018

    Så tråkigt☹️ Har en av hans avkommor, helt underbar😍

  • Svara

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *